Цікаві факти
Коньяк Martell VS - Коньяк Мартель В.С.
- чудовий коньяк, створений одним із найвпливовіших коньячних будинків Франції ще триста років тому.
Він був першим у лінійці шляхетних коньяків, і завдяки йому світ дізнався про Будинок Martell. цього напою протягом усього існування легендарного виробника.
Коньяк виготовляють із винограду сорту Уні Блан, зібраного в найкращих регіонах Шампані, Бордері та Фін Буа, і є купажем чотирьох видів спиртів витриманих не менше 5 років у дубових бочках.
Martell VS має привабливий золотистий колір з медовими відблисками.
Ніжний, м'який аромат простежується тонами груші, свіжого винограду, цитрусу.
Коньяк має відмінно збала.нсований смак, в якому відчуваються фрукти, нотки дуба і ванілі, що переходять у приємний тривалий післясмак. Рекомендується вживати як діжестив, в чистому вигляді і з льодом. Історія коньячного Будинку Martell: У 1964 році на британському острові Джерсі народився засновник найстарішого коньячного будинку Martell - Жан Мартель. Сім'я хлопчика займалася розведенням овець та торгівлею вовною. Але для того, щоб сімейний бізнес розвивався, потрібні були пасовища для випасу худоби, яких Жан не мав. Працювати на когось він не хотів, і взагалі вовняний бізнес був йому не до вподоби. Коли йому виповнилося дев'ятнадцять років, він вирішив зайнятися торгівлею - возив із Франції товари та продукти, які в англійців були рідкістю і мали гарний попит. . Звичайно, до таких товарів належали популярні вина Бордо і бренді Шаранта. Через пару років, у 1715 році Жан вирішив переїхати воліну річки Шаранта – місто Коньяк.
Там він одружився з чарівною француженкою Рашель і в них народилися прекрасні сини – Жан і Фредерік.
Спочатку він відкрив невелику фірму, яка займалася транспортуванням бренді до Британії. Але якість напою було настільки високо, оскільки французи були більше зосереджені на вині, що подобалося молодому і амбітному Жану.
Він, зібравши всі заощадження, посаг дружини і трохи взяв у позику у родичів, вирішує відкрити власний коньячний будинок.
Спочатку він купував готове сусло, з якого виробляв бренді. Але незабаром придбав чудові виноградники на найкращих терруарах Шампані - Гранд Шампань, Пті Шампань, Фен Буа та Болгері.
Жан починає виробництво вишуканого Martell, за власною традиційною технологією, що складається з чотирьох правил:
- Martell виробляють з винограду зібраного виключно в кращих частинах Шампані;
- витримка відбувається внайкращих бочках ручної роботи, деревина для яких вирощується лише у двох областях Франції – Лімузен та Тросне. Виробництвом займається лише один бондар; - купажування дистилятів різних років та регіонів для незмінності смаку коньяку. Цим займається, і донині, лише одна людина – майстер купажу. І всі секрети змішування передаються майстрами вже сьоме покоління. Зараз «дорогоцінний ніс» будинку Martell належить незамінному Патріку Рагюно, який може виявити відсутність усіх п'ятдесяти компонентів, зобов'язаних бути присутнім у коньяку, або ж їх надлишок; - і головним у технології, було ні в якому разі не порушувати попередні три закони .
Вже 1721 року лише англійці випивали не менше 200 тисяч літрів благородного напою. Значна кількість англійських чиновників хотіли придбати не одну пляшечку вже знаменитого Martell VS. Також коньяк швидко припав до смаку жителям країн Скандинавії та Голландії.
У свяЗі з розширенням бізнесу сім'я Мартель набуває чудової садиби в коньячному регіоні Гатебурс.
З того часу і досі все виробництво та штаб-квартира компанії зосереджені там.
У віці майже шістдесят років Жан Мартель помирає і керівництво компанією переходить до синів та дружини. Справи компанії з кожним роком ставали дедалі кращими.
У 1797 році знаменитий вже на той час у Європі - Martell хотіли випробувати і при Російському дворі. Коньяк дуже припав до смаку Олександру ІІІ та російським дворянам.
У 1813 році Будинок отримаємо ліцензію від уряду Британії, і став офіційним постачальником королівського двору.
Зараз уже восьме покоління успішно керує Будинком Martell, зберігши всі традиції виробництва та витримки легендарних коньяків.