Цікаві факти
Класична трав'яна настойка (бітер).
Є угорським національним напоєм.
Має щільну консистенцію і бархатисту текстуру.
Аромат вишуканий, з нюансами чорносливу, полину, лакриці, анісу та горішків кешью.
Смак пікантний і солодкий, з багатими відтінками в'ялених слив, какао, кориці та мармеладу.
Пряний післясмак грає нюансами сухофруктів та чорного перцю.
Бальзам виробляється з 1790 року за автентичною рецептурою Йозефа Цвака, придворного лікаря австрійського імператора Йосипа II.
Згідно з легендою, пригостившись напоєм, монарх вигукнув: Унікально! (Das ist ein Unikum!).
Так лікер знайшов власне ім'я.
Через 200 років оригінальна формула настоянки належить прямим нащадкам імператорського лікаря.
Технологія приготування Унікума зберігається в таємниці.
Однак відомо,що до його складу входять понад 40 рослинних інгредієнтів.
Спочатку суміш наполягає на спирті.
Далі ароматна есенція витримується у бочках з угорського дуба протягом шести місяців. Після концентрований напій пом'якшують цукровим сировом та джерельною водою.
Лікер розливається в кулясті пляшки, виконані в стилі аптекарських бульбашок 18 століття.
Унікум вживається як перед обідом, так і після трапези.
Ідеально поєднується з м'ясними стравами угорської кухні (лоці печінки, рагу з баранини, гуляш зі свинини).
Даний напій рекомендується подавати до столу в нерозбавленому вигляді, при температурі 22-25 °C. заходить про Угорщину, відразу варто згадати про напій, який по праву вважається гордістю країни бітер Цвак Унікум.
Історіїя цього національного напою тягнеться вже понад дві сотні років.
У 1790 році, особистий лікар імператора Йосифа ІІ, доктор Цвак, створив унікальний трав'яний «еліксир життя», який був гідно оцінений імператором та його родиною.
Глава держави навіть особисто дав назву лікеру з лікувальними властивостями, вигукнувши: «Це справжній Унікум!» Спочатку, приблизно половину століття, доктор Цвак виготовляв своє елітний лікер виключно для імператорської сім'ї та деяких придворних.
Через п'ятдесят років, у 1840 році, отримавши у спадок секретний рецепт, нащадок Цвака, відкрив підприємство для масового виробництва Zwack Unicum та інших різноманітних алкогольних напоїв.
Спочатку виробничі потужності були розміщені в містечку Пешта, потім кілька разів переміщалися, поки сім'я не збудувала свій великий завод у Будапешті.
Бізнес сім'ї добре розвивався, і в 1883 роцікомпанія запатентувала рецептуру Zwack Unicum
На той час вони вже були найбільшими виробниками алкоголю у Європі.
Під час Другої світової війни підприємство було повністю зруйноване, а після відновлення націоналізоване.
Цваки були змушені залишити батьківщину, емігрувавши спочатку до Італії, а потім до США, забравши із собою секретний рецепт Unicum.
Довгий час держава Угорщини виробляла подібну настоянку за фальшивим рецептом, видаючи її за той же Unicum.
В Америці родина Цвак отримала громадянство і відкрила компанію, яка займалася імпортом алкоголю.
Через деякий час Петер Цвак, будучи продовжувачем сімейного бізнесу, відкрив компанію з імпорту вина, яка розмістилася у Нью-Йорку.
Через шість років він разом із рідними переїхав до Флоренції і вже звідки продовжив управлінням підприємства.
У 1987 році збула мрія Петера, він повернувся на батьківщину до Угорщини і повернув собі сімейне дітище, тим самим відновивши сімейний бізнес.
У 1991 році він, разом із німецькою компанією Underberg, викупили лікеро-горілчане підприємство в Будапешті та створили компанію АТ «Цвак Унікум».
Петер Цвак успішно керував компанією до 2008 року, поки не відійшов від справ, передавши право на керівництво своєї доньки та молодшому синові.
Сьогодні компанія Zwack контролює половину алкогольного ринку країни. Крім бітера, вони випускають також багато різноманітних спиртних напоїв.
Секретну формулу бітера знають лише членам родини Цвак.
Але відомо, що напій складається з понад 40 видів різних трав, чистого етилового спирту, цукру та карамелі.
Головними інгредієнтами, на які робиться акцент при виробництві біттера, є полин, гвоздика, низка, аніс та імбир.
Лікервиробляється за досить складною та тривалою технологією: спочатку одну частину трав наполягають на спирті, а іншу випарюють у залізних чанах.
Після цих частин змішують і витримують протягом місяця.
Потім лікер заливають у бочки, і витримують не менше шести місяців.
Zwack Unicum має лікувальні та тонізуючі властивості.
Його рекомендується використовувати при застуді, проблемах зі шлунком, слабкості, або для усунення похмілля.
Він має дуже оригінальний смак, завдяки чому його можна вживати як аперитив чи діжестив.