Цікаві факти
Грузії пощастило зберегти автохтонні різновиди винограду.
Відповідно до знайдених скам'янілостей при археологічних дослідженнях та проведених лабораторних аналізах встановлено, що виноградні лози з'явилися на території сучасної Грузії в період Бронзової епохи. Відбиток виноградних кісточок та залишки вина на черепках глиняних глечиків вказують на шосте тисячоліття до нашої ери.
Відомо близько п'ятисот місцевих сортів винограду.
Але у винному виробництві застосовують трохи більше десятка.
Серед них усім знайомі сорти, наприклад, Ркацителі, з якого одержують біле сухе марочне вино.
Сапераві – червоний винний сорт з міцною морозостійкістю та рясною врожайністю.
Будешурі – найстаріший грузинський сорт з інтенсивним вмістом цукру, застосовується для виготовлення ігристих вин.
Олександроулі – часто використовуєвикористовується для купажування простих вин.
Горулі мцване – соковитий виноград із солодким в'яжучим смаком, застосовується для створення освіжаючого ігристого та білого столового вина.
Вино Chateau Mukhrani Goruli Mtsvane - незвичайний напій з дивовижними властивостями вгамування спраги в спекотний літній день.
Вміст алкоголю в ньому нижчий від середнього, до 12%.
Охолоджувальна кислотність та легкість м'яко супроводжують урочисті заходи, банкети та посиденьки з друзями.
Мухрани Горулі Мцване – чудове біле сухе вино світлого жовто-зеленого відтінку.
Ніжний аромат оформлений у квітково-фруктові мотиви: пелюстки гірських весняних квітів, персика, медової сливи та освіжаючі цитрусові рослини. Смак живий, експресивний, з охолоджувальною кислотністю та цитрусовими нотками.
Вино рекомендоване подавати до столу, охолодивши попередньо до 12°C.
Легкі м'ясні та рибні закуски, салати, канапе, сири, а також десерти будуть апетитним доповненням до розкішного вина.
Територія Східної Грузії, і зокрема район Мухрані, належить до найважливіших терруарів Грузії.
Мухрани багатий своїми дубовими лісами. Назва Мухрани походить від кореня “муха”, що означає на грузинському дубі.
Мозаїчне зображення бога Діоніса в одному з палаців Дзалісі, що на околицях Імені Мухрані, є доказом стародавнього мистецтва виноробства регіону. У вісімнадцятому столітті вся місцевість в окрузі звалася Самухрано, а Мухранські князі проживали в давній Мухранській фортеці, вона до речі фрагментарно збереглася і знаходиться в центрі поселення Мухрані.
У маєтку Мухрані проживало близько півтори тисячі сімей із п'ятидесУ 1800 році Мухранським князем стає Костянтин IV. Його князювання тривало зовсім недовго і вже через рік відбувається окупація Грузії Росією. Мухранське князівство було знищено і Костянтин вимушено стає пересічним землевласником.
Сьомого грудня 1812 року у князя з'являється син Вано. Як і його предки, князь Іване Мухранбатоні служив у російській армії; був зроблений генерал-лейтенантами, а також був військовим губернатором західної Грузії і маршалом грузинської аристократії. Поряд із військовою кар'єрою, Іване також займався державними справами; як захоплений філантроп він допомагав матеріально університету, Школі економіки, грузинським газетам, театрам, залізницям та Національному банку Грузії. Він фінансував навчання грузинських студентів за кордоном та ініціював виплату заробітної плати робітникам.
У 1876 Іване Мухранбатоні поїхав до Франції і в регіонах Бордо і Шампань вивчав місцеві традиції.ії виноробства.
Отриманий безцінний досвід підштовхує його залишити військову службу та розпочати виготовлення чудових грузинських вин на виноградниках родового Ім'я Мухрані. Іване стає для Картлі тим, ким Олександр Чавчавадзе був для Кахетії.
У 1885 році князь побудував поблизу Мухрані свій маєток, який планувався в абсолютно європейському дусі і був взагалі мало схожим на інші грузинські маєтки. Вона виглядала як традиційне французьке "шато" - тобто, садиба з парком, виноградниками та виноробною.
Шато було епіцентром сучасних європейських нововведень.
Саме в ньому постелили перший у Грузії паркет і перший стіл для гри в більярд.
Він також впровадив сучасні технології виробництва, які вже широко використовувалисяв Європі.
Іване Мухранбатоні культивував сто гектарів виноградників, на яких він вирощував дванадцять сортів.
Він заклав будівництво в Грузії унікального винного заводу та винних льохів.
Завдяки своєму досвіду перебування у Франції він привіз та впровадив у Грузії секатори, посадку виноградників із залізними підпорами, процес сортування винограду та витримку вина.
Поєднання грузинських традицій та нових технологій у виноробстві повністю змінило характер грузинських вин, розкривши всі його неперевершені аромати та характери.
З часу першого врожаю в 1882 році, ця виняткова якість високо оцінювалася, удостоївшись багатьох нагород.
Вина Шато Мухрані стали популярними не лише в Грузії, а й за кордоном.
Вони експортувалися до України, Росії, країн Балтії, Австрії, Франції і навіть до США.
Вина надзвичайно високо оцінювалися на виставках у Москві та Парижі, деНеодноразово були нагороджені золотими медалями.
Шато Мухрані суттєво постраждало під час громадянської війни на початку дев'яностих років. Відтворення маєтку та виноробні у 2003 році запропонувала компанія Marussia Beverages спільними умовами з французькими та грузинськими колегами.
Цього ж року група компаній «Маруся Бевереджіс» разом із грузинськими партнерами засновує компанію Шато Мухрані з метою відновити колишню славу та виробництво вина маєтку Мухрані. Вона неповторна і цікава одночасно з кількох причин.
Це одна з рідкісних виноробень регіону Картлі, в якій створюється біле вино "Горулі мцване", вино, яке більше ніде в промислових масштабах не виробляється.
Тут же можна спробувати та придбати унікальний грузинський мускат.
Виноробне так само принадлежить колишній маєток князів Багратіон-Мухранських, доглянутий парк і стайня, куди наводять численні екскурсії і проводять дегустації.
Гармонійний симбіоз родючих ґрунтів та історії, традицій та сучасних технологій створив шедеври, які ми називаємо винами Château Mukhrani.