Цікаві факти
Рожеве вино – найдавніший тип вина. Воно напрочуд швидко вгамовує спрагу і менш п'янке, на відміну від червоного вина.
Його прозвали літнім вином за легкий, як у лимонаду, смак та невисоку ціну.
Однак рожеве ігристе вино або шампанське дорожче за звичний білий.
Античні винороби випадково отримали рожеве вино, шляхом відмови від затяжної мацерації.
Короткочасне з'єднання сусла з мезгою посилює всі відтінки рожевого.
Французький король Людовік XIV називав рожеве вино милістю Бога.
Представники європейської богеми початку XX століття вважали напій невіддільною частиною свого творчого життя, а в сімдесяті роки минулого століття рожеве вино стало продаваним на території Північної Америки.
Грузинське рожеве вино Шато Мухрані Тавквері створено на основі ендемічного сорту виногратак - Тавквері.
Взагалі грузини пишаються місцевими сортами і дбайливо їх культивують.
Це міцні кущі з круглими темно-синіми гронами. Шкірка ягід міцна, з її допомогою утримується цукор, ферменти, органічні кислоти та мікроелементи.
Головна перевага цього сорту – гармонійний баланс фруктової свіжості між ароматом та смаком.
У процесі вініфікації досвідчені винороби Chateau Mukhrani звертаються до європейського методу обробки: акуратно відокремлюють ягоди від мезги та витримують масу протягом чотирьох місяців у бочках з кавказького дуба. Традиційний метод виготовлення вина, коли сусло наполягають разом із гілочками, кісточками та шкіркою, призводить до терпкості напою.
Тому енологи винного будинку Шато Мухрані від нього відмовилися.
Це молоде вино, що зберігає у кожній краплі неповторимою свіжість.
Після розливу по пляшках воно готове до вживання. Колірна палітра рожевих вин яскрава, не дивлячись на те, що рожевий і сам є відтінком червоного кольору.
Chateau Mukhrani Tavkveri світло-рожевого кольору з малиновим переливом.
Аромат стиглих ягід: полуниці, малини, чорниці нагадують про теплі літні дні.
Смак збалансований, освіжаючий та фруктово-приємний.
Післясмак бархатистий, сухий, запам'ятовується, з вишнево-малиновими нотками.
Шато Мухрані Тавквері – вино без суворих правил. Подають його перед прийняттям їжі як аперитив, так і на десерт у вигляді діжестиву.
Головна умова – вино охолоджують до десяти-дванадцяти градусів.
Кухня може бути різноманітною: традиційною грузинською, азіатською чи середземноморською.
t; Апетитним поєднанням будуть сири, паштети, бутерброди з лососем або фрукти. важливим терруарам Грузії.
Мухрани багатий своїми дубовими лісами. Назва Мухрани походить від кореня “муха”, що означає на грузинському дубі.
Мозаїчне зображення бога Діоніса в одному з палаців Дзалісі, що на околицях Ім'я Мухрані, є доказом стародавнього мистецтва виноробства регіону. У вісімнадцятому столітті вся місцевість в окрузі звалася Самухрано, а Мухранські князі проживали в давній Мухранській фортеці, вона до речі фрагментарно збереглася і знаходиться в центрі поселення Мухрані. У маєтку Мухрані проживало близько півтори тисячі сімей з п'ятдесяти шести сіл. У 1800 році Мухранським князем стає Костянтин IV. Його княженьЦе тривало зовсім недовго і вже через рік відбувається окупація Грузії Росією. Мухранське князівство було знищено і Костянтин вимушено стає пересічним землевласником.
Сьомого грудня 1812 року у князя з'являється син Вано. Як і його предки, князь Іване Мухранбатоні служив у російській армії; був зроблений генерал-лейтенантами, а також був військовим губернатором західної Грузії і маршалом грузинської аристократії. Поряд із військовою кар'єрою, Іване також займався державними справами; як захоплений філантроп він допомагав матеріально університету, Школі економіки, грузинським газетам, театрам, залізницям та Національному банку Грузії. Він фінансував навчання грузинських студентів за кордоном та ініціював виплату заробітної плати робітникам.
У 1876 Іване Мухранбатоні поїхав до Франції та в регіонах Бордо і Шампань вивчав місцеві традиції виноробства.
Отриманий безцінний досвід підштовхує його залишити військову службу і почати виготовитиІване стає для Картлі тим, ким Олександр Чавчавадзе був для Кахетії.
У 1885 році князь побудував поблизу Мухрані свій маєток, який планувався в абсолютно європейському дусі і був взагалі мало схожим на інші грузинські маєтки. Вона виглядала як традиційне французьке "шато" - тобто, садиба з парком, виноградниками та виноробною.
Шато було епіцентром сучасних європейських нововведень.
Саме в ньому постелили перший у Грузії паркет і перший стіл для гри в більярд.
Він також запровадив сучасні технології виробництва, які вже широко використовувалися в Європі.
Іване Мухранбатоні культивував сто гектарів виноградників, на яких він вирощував дві19 сортів.
Він заклав будівництво в Грузії унікального винного заводу та винних льохів.
Завдяки своєму досвіду перебування у Франції він привіз та впровадив у Грузії секатори, посадку виноградників із залізними підпорами, процес сортування винограду та витримку вина.
Поєднання грузинських традицій та нових технологій у виноробстві повністю змінило характер грузинських вин, розкривши всі його неперевершені аромати та характери.
З часу першого врожаю в 1882 році, ця виняткова якість високо оцінювалася, удостоюючись багатьох нагород.
Вина Шато Мухрані стали популярними не лише в Грузії, а й за кордоном.
Вони експортувалися до України, Росії, країн Балтії, Австрії, Франції і навіть до США.
Вина надзвичайно високо оцінювалися на виставках у Москві та Парижі, де неодноразово були нагороджені золотими медалями.про час громадянської війни на початку дев'яностих років.
Відтворення маєтку та виноробні у 2003 році запропонувала компанія Marussia Beverages спільними умовами з французькими та грузинськими колегами.
Цього ж року група компаній «Маруся Бевереджіс» разом із грузинськими партнерами засновує компанію Шато Мухрані з метою відновити колишню славу та виробництво вина маєтку Мухрані. Вона неповторна і цікава одночасно з кількох причин.
Це одна з рідкісних виноробень регіону Картлі, в якій створюється біле вино "Горулі мцване", вино, яке більше ніде в промислових масштабах не виробляється.
Тут же можна спробувати та придбати унікальний грузинський мускат.
Виноробні також належить колишній маєток князів Багратіон-Мухранських, доглянутий парк і стайня, куди наводять численніекскурсії та проводять дегустації.
Гармонійний симбіоз родючих ґрунтів та історії, традицій та сучасних технологій створив шедеври, які ми називаємо винами Château Mukhrani.