Цікаві факти
Вино Purcari Icewine - Вино Пуркар Айсвайн
Крижане вино – престижний лімітований продукт.
Виготовляється з винограду білих сортів Мускат-Оттонель та Гевюрцтрамінер.
Ягоди накопичують цукор під палючим літнім сонцем у молдавському виноробному регіоні Штефан-Воде.
Урожай залишають на кущах до настання зими та збирають у розпал грудневих заморозків, при температурі мінус 7-10 С
Вкриті крижаною скоринкою грона зморщених ягід вініфікують за спеціальною німецькою технологією.
Для отримання 0,375 мл напою потрібно дванадцять кілограмів ягід.
На фінальному етапі вино зберігається дванадцять місяців у бариках із французького дуба.
Складне і парадоксальне вино золотистого кольору.льний аромат з нотами меду, солодкої груші, айви та варення з пелюсток кульбаби.
Має дуже солодкий бархатистий смак тропічних фруктів з довгими деревними відтінками. Дане солодке вино саме по собі є десертом, тому часто подається вживається в самостійному вигляді. Але воно також чудово поєднується з усілякими витриманими сирами, тропічними фруктами та молочними десертами.
Його медова ароматика ідеально акомпанує стравам з фуа-гра.
Оптимальна температура для дегустування Пуркарі Айсвайн - 12 °С.
Історична область Бессарабія, з її безмежними степами, пшеничними полями та смарагдовими виноградниками, - справжній оазис для туристів.
Тут приємно усамітнитися, не згадуючи про метушні і курних вулиць галасливого міста.
Особливою визначною пам'яткою є молдавські виноградники.
У селі Пуркар, регіону Штефан-Воде, розташувалися пишні виноградні сади, що прославили Молдову, як виноробну країну.
На цій території виноградарство зародилося у феодальному Середньовіччі. Спочатку цим ремеслом промишляли ченці, обробляючи виноградники на монастирських землях для отримання церковного вина. Пізніше це заняття перейняли селяни.
Молдавське виноробство зазнавало зльотів і падінь через зміну історичних епох і сфер впливу.
У період панування імперії Османа заняття виноградарством заборонялося законом.
Після закінчення російсько-турецької війни 1812 року винна індустрія набирала нових обертів розвитку.
Вирощували рідні сорти винограду: Фетаска Альба (Fetească Alba), Батута Негра (Batuta Neagra), Фетаска Негра (Fetească Neagră) та інші.
Наприкінці XIX століття ретельно культивуються сорти, завезені з Франції: Каберне Совіньйон (Cabernet Sauvignon), Піно Нуар (Pinot Noir), Мускат Білий (Muscat Blanc), Аліготе (Aligote).
Головним чином Молдавію, тоді ще у складі Російської імперії, прославило Пуркарське вино. У 1847 році на Бессарабській аграрній виставці золоту медаль отримало вино з села Пуркар.
А на Паризькій виставці 1878 року сухе червоне пуркарське вино потрясло іменитих дегустаторів світу, які відзначили його поряд з бургундським.
Наступний бурхливий розквіт виноробства розпочався вже у незалежній Молдові.
Зберігаючи стародавні традиції виноградарства, і благополучно користуючись новими знаннями, Молдова впевнено входить до десятки лідерівіноробчих країн за обсягом продукції, що експортується.
На південному сході країни, де клімат помірно-континентальний, а погода сонячна без утомливої спеки, розташувався уславлений винний будинок Вінарія Пуркар.
Винятковість терруару (мікрозони) опосередкована затоками Дністра, що впадає у Чорне море, та Карпатськими горами, що захищають із півночі.
Висота над рівнем моря сто три метри, ідеальна для визрівання виноградників.
На початку нульових прийнято рішення відродити класичне пуркарське виноробство, на основі місцевих купажованих вин Рошу де Пуркар та Негру де Пуркар (Rosu de Purcari та Negru de Purcari).
У 2003 році зареєстровано компанію Вінарія Пуркар (Vinăria Purcari).
На її території виникли вінтажний музей-садиба, дегустаційні зали, оновлені винні льохи, доглянуті виноградники, налагоджені сучасні виробничі потужності.
Вже за три роки грамЦе управління привело компанію Vinăria Purcari до нагород на міжнародних спеціалізованих виставках і конкурсах.
А жвавий інтерес туристів до винного будинку Вінарія Пуркар переконало його засновників організувати винні тури у маєтку.