Шотландська віскі має власну унікальну технологію приготування, але багато в чому вона нагадує процес створення більшості інших міцних спиртних напоїв. Найбільш суттєвим у процесі виробництва віскі є те, що розлив здійснюється на завершальній стадії, і більшість сортів витримуються принаймні 3-4 роки до того, як будуть розлиті по пляшках. Щоб ви могли в цьому переконатися, давайте детальніше розглянемо кожен із етапів виробництва:
* Підготовка
Для складання ячменю зерно ретельно подрібнюють та очищають. Після цього його просушують і замочують, даючи прорости.На це йде 3 тижні. Зерно знову висушують та нагрівають. Одержання сусла Зерно та складений ячмінь поміщають у теплу воду, з якої згодом виходить сусло.
* Бродіння
Сусло разом із дріжджами поміщається у спеціальний резервуар для бродіння. Дріжджі перетворюють цукор на алкоголь. Після трьох-чотирьох днів одержують рідину, що містить 10% алкоголю - "солодове молоко".
* Перегонка
"Солодове молоко" нагрівають до певної температури, алкоголь перетворюється на пару, але вода при цьому не випаровується. Алкоголь збирається у іншому резервуарі. Процедуру багаторазово повторюють, щоб одержати “молодий віскі”.
* Витримка
До “молодого віскі” додають води та витримують у дерев'яних обпалених бочках із білого дуба. У них він нудиться мінімум 3-4 роки, деякі сорти витримуються протягом 10-15 років. Розлив Отриманий віскі розливається по скляних пляшках, що дозволяють зберегти його аромат.