Якісний білий ром рекомендується пити у чистому вигляді. Це традиційний аперитив: напій слід подавати на початок основної трапези, використовуючи горілчані чарки. Він здатний пробуджувати апетит навіть краще, ніж вино. Подавати до цього виду рому варто м'ясні страви. Золоті або темні сорти прийнято пропонувати після страв, тобто як діжестив. Такі напої дегустують так само, як коньяк чи віскі.
Витримані сорти слід розлити у високі келихи з масивним денцем. Склянку недовго прогрівають у ладоні, щоб пробудити ароматичні якості вмісту, а потім його можна пригубити. Закуска до цих видів рому, зазвичай, не потрібна. Доповненням може бути лише чашка кави. Справжні гурмани стверджують, що лише невеликі порції міцного напою дозволять насолодитися дегустацією. Якщо випити більше 100-150 мл, смакові особливості рому вже навряд чи відчують. Якщо ви маєте на меті оцінити особливості алкогольного продукту, на зазначеному обсязі рекомендується зупинитися.
Спосіб розпиття зазвичай кращий для жінок, оскільки таким чином незначною мірою пом'якшується гіркуватість напою. Хоча багато шанувальників рому скептично ставляться до подібної дегустації. Дійсно, хороший сорт може втратити індивідуальні риси від добавки у вигляді льоду. Однак із недорогими версіями напою цей трюк цілком доречний.
Рецепти коктейлів, заснованих на рому, вже доЛегкий час відомі у всьому світі. Якщо впоратися з терпкуватим, виразним смаком міцного напою вам поки не під силу, зверніть увагу на цей простіший спосіб розпивання. Легкий варіант доречніше для першого знайомства з ромом.
Розбавляти міцний напій содовою чи солодким газировкою почали у США. Такий варіант найбільше підходить для вечірок та молодіжних компаній, коли основним бажанням стає веселе проведення часу, а не оцінка смаку. Звичайно ж, цей спосіб не визнаний істинними поціновувачами рому. Тим більше, якщо йдеться про дорогі якісні зразки.
Шанувальники зігрівальних напоїв не проти випробувати поєднання рому з кавою. Обидва напої взаємодоповнюють один одного, завдяки чому посилюються їх смакові характеристики. Особливо актуальним є подібне партнерство в холодну пору року і після вуличних забав - так можна швидше відпочити, розслабитися та зігрітися. Дофе потрібно заварити окремо, причому він має бути міцним. Ром додається безпосередньо перед дегустацією. Зайвими не будуть смачні добавки: морозиво, вершки, тертий шоколад чи мускатний горіх.
Любителям солодкого буде корисно дізнатися, як п'ється ром із гарячим шоколадом. Рецепт передбачає змішування кількох компонентів. Необхідно з'єднати в одній ємності молоко з жирними вершками та ромом, довести суміш до кипіння. Після додати подрібнену плитку чорного шоколаду, перемішати до повного розчинення. Можна скористатися іншою рецептурою. Потрібно взяти в однакових пропорціях темний та молочний шоколад, приправити склад лікером (горіховим, апельсиновим) та збитими вершками. Напій виходить тонізуючим і чудово піднімає настрій.
Кубинський ром відрізняється витримкою та особливостямиготування. Сухі сріблясті різновиди рому завжди мають делікатний смак з незначною насолодою і шовковистою текстурою. Такі особливості напою цінуються барменами: з нього найчастіше готують найпопулярніші коктейлі (наприклад, Куба Лібре, Мохіто, Дайкірі). Золотий ром п'яти, семирічного віку краще пити в охолодженому вигляді, без добавок. Некваплива дегустація допоможе виявити пряні та карамельні відтінки напою. Кубинські виробники також створюють ромові купажі різної витримки. Їх використовують “чистими”, з кубиками льоду чи додають у алкогольний мікс.
Чорний (або темний) ром визріває в обпалених дубових бочках. Він набуває вираженого пряно-карамельного букету і терпкуватого смаку, тому пробувати його радять нерозбавленим. Пропонувати напій краще після основних страв, іноді допускається подача з кількома кубиками льоду. Оптимальне сервірування - в коньячних або класичних келихах з широким денцемм. Присмак рому солодкий, так що перед першим ковтком слід підігріти напій в руках, вдихнути його аромат.
Найвідданіші поціновувачі чорних ромових сортів упевнені, що супроводити дегустацію можна лише гарною сигарою або свіжозвареною кавою. Хоча із закусок стануть доречними фрукти (апельсини та груші, посипані корицею), тверді різновиди сирів, горіхи, шоколадні вироби. Міцний напій непоганий у поєднанні з рибою та морепродуктами (лосось, червона ікра, устриці).
На основі чорного рому готуються коктейлі (наприклад, Пача Ібіца, Ямайський мул). Для зниження міцності створюють суміш із рому, води та цукру, заварюючи грог. Його зазвичай п'ють у холодний сезон, як і ромовий пунш, приготований з фруктовим соком.
Білі сорти рому отримують шляхом бродіння та перегонки патоки та цукрового сиропу. Склад витримують у бочках протягом 12-18 місяців, тому напіток стає світлим, сріблястим. Його смакові якості набагато делікатніші, ніж у чорного рому. Післясмак легкий, з нотками меду та горіхів. Білий ром нерідко використовують як складову коктейлів (Мохіто, Піна Колада, Дайкірі). У цьому випадку мікси подаються в келихах із високими стінками, які декоруються часточками тропічних фруктів, м'ятою.
Цей вид алкогольної продукції пропонується як аперитив, десь за 30 хвилин до початку застілля. Невеликою кількістю рому наповнюють маленькі стоси (не більше ⅔ всього обсягу). Щоб зменшити фортецю, дозволяється кинути в стопку трохи льоду (але так смак стане скупіше). Недорогі версії білого рому підходять для складання коктейлів. Як додаткові інгредієнти вибирають кокосове молоко, фреші, вершки і навіть воду. Суворих вказівок щодо способу дегустації у разі немає. У спеку напій охолоджують і п'ють дрібними ковтками. Закушувати можна різноманітними фруктами (апельсинами, манго). Рідше до світлого рому подаються м'ясні страви (зокрема дичина, птах).
Золотий ром відрізняється м'яким фруктовим, пряним, карамельним смаком. Напій отримує золотисту текстуру під час витримки (1-5 років). Органолептичні властивості подібних напоїв не слід спотворювати додаванням льоду. Рекомендується трохи охолодити пляшку перед подачею та запропонувати ром як діжестив для підтримки дружньої чи ділової розмови. Відповідні ємності – чарки по 50 мл, а також широкі склянки з товстим дном. Бурштиновий ром непогано поєднується із фруктовими фрешами, лікером, сидром, вермутом, тому з нього нерідко готують коктейлі (Ель Президент, Барракуда).
Найкращим аперитивом послужать світлі види рому. Налийте його в чарки і запропонуйте гостям до того, як на столі опиняться основні страви. Напій допоможе трохи розслабитися та збудоражіт рецептори.
Відмінним діжестивом стане золотий та темний ром. Витримані екземпляри прогрівають теплом рук і потроху випивають із високих склянок. Пам'ятайте, що перевищувати дозу в 150 мл досвідчені дегустатори не радять, оскільки смакові інтонації напою будуть вже невиразні.
Коли хочеться насолоджуватися ромом протягом усього вечора, найкраще рішення – алкогольні мікси. Унікальний смак міцного напою, звичайно ж, перекривається рештою складових. Але все ж таки від нього залишиться особливе враження. Презентуйте кожен коктейль оригінальним способом – у різних келихах та з різними прикрасами.
Популярна комбінація рому з фрешем така: на 2 порції міцного напою припадає 1 частина лимонного соку. Фортеця та смакові нюанси складу можна змінювати на свій власний розсуд - проводьте будь-які експерименти. У багатьох барах Куби напої подають у екзотичному форматі: підлогаовину кокосового горіха наповнюють ромом, змішаним із кокосовим молочком.