Цікаві факти
При створенні найпопулярнішого шампанського від будинку Кліко використовується виноград трьох сортів - Піно Менье 20%, Піно Нуар 50%, Шардоне 30%.
З метою надання чарівної чарівності цьому ігристому вину, майстер льоху додає в сусло 25-35%, а іноді і 40% дорогоцінних колекційних вин, отриманих з найкращих виноградників Шардоне і віком не менше дев'яти років.
Завдяки такому співвідношенню і спеціальній рецептурі народжується воістину неповторний смак і аромат, яким пишається вся Франція.
Смак ігристого нагадує блискучу мелодію із фруктових ароматів. Делікатна нотка ванілі надає цьому нектару неповторну витонченість та насолоду.
Все це досягається завдяки витримці не менше п'яти років у пляшках, у старовинних льохах Будинку Долико.
Рекомендується подавати при температурі 8 С як аперитив, до устриць, морепродуктів. У 1772 році було засновано знаменитий шампанський Будинок легендарних і відомих у всьому світі шампанських вин.
Його творцем був Філіп Кліко-Муірон.
У 1775 році світу була представлена перша пляшка рожевого шампанського від Кліко, яка була зроблена з додаванням червоного вина.
У 1798 році син Філіпа, Франсуа Кліко, одружується з Барбаре-Ніколь Понсарден, але, на жаль, через два роки Франсуа помер і вдова, маючи неабиякий розум і управлінський талант, взяла не себе повне управління виробництвом.
Перш за все мадам зайнялася удосконаленням виноматеріалу, інвестувавши величезні кошти в закладки нових виноградників і обробленийнайкращих сортів. Кліко знайшла революційне рішення, змінивши технологію процесу шампанізації вин, що стосується видалення видимого осаду з залишків дріжджів, які робили вино досить каламутним на вигляд і неприємним на смак.
У 1816 році вона придумала спеціальну стійку для витримки пляшок із шампанським (пюпітр), яка мала вигляд нахиленого дерев'яного столу зі спеціальними отворами. Поміщалися пляшки з шампанським у стійці спеціально дном угору, при цьому їх періодично струшували і прокручували (ремюаж), за рахунок чого дріжджі накопичувалися в шийці пляшки, а шампанське набувало красивого золотистого кольору та приємного аромату.
Мадам Кліко довге життя і померла у 1866 році, у віці вісімдесяти дев'яти років, залишивши Будинок (названий на її честь), молодому виноробу Едуарду Берну, який зробив шампанське ще більш відомим.
Будинок, що став знаменитим завдяки таланту та працьовитості ВдовиКліко Понсарден, вже багато років є еталоном престижу, елегантності, неперевершеного смаку та якості шампанського у Франції та далеко за її межами.
З 1987 року компанія є частиною всесвітньо відомого холдингу LVMH.
На даний момент у її власності щонайменше триста гектарів чудових Шампанських виноградників, включаючи Гранд та Прем'єр крю.
Але у зв'язку з тим, що сировини вирощеної на виноградниках, що належать Дому, достатньо лише для третини власного виробництва, компанія володіє багаторічними контрактами щодо закупівлі сировини у інших власників господарств Шампані.
Так само Будинок Кліко має у своїй власності величезні винні підвали у старовинному центрі Реймса, загальна площа яких дванадцять гектарів. Зараз компанія випускає понад десять мільйонів пляшок шампанського вина щорічно, які експортуються майже в сто п'ятдесят країн.