Цікаві факти
Дванадцятирічний Cragganmore – шотландський односолодовий віскі, майстерно створений за старовинною технологією регіону Спейсайд.
Колір віскі – золотистий бурштин.
Має багатий аромат з нотами свіжої випічки, вересових ягід, мигдалю, ванілі, ірису та характерного «димку».
Смак вишуканий, із сильними медово-карамельними, солодовими та цитрусовими нюансами. Післясмак тривалий і зігріваючий.
У фіналі грає елегантний жасминово-чайний мотив.
Виготовлений із висококласного солодового ячменю, вирощеного на сімейних фермах долини річки Спей.
Солод висушений класично на тліючому торфі.
Спирт дистильований на фірмовій гуральні, розташованій у межах знаменитого маєтку Балліндаллок.
Дистилят витриманий у дубових бочках з-під кентуккійського бурбона.
Віскі з регіону Спейсад прекраснийий аперитив.
Чудово підкреслює страви з червоного м'яса та риби сімейства лососевих.
Ідеально підійдуть національні шотландські страви: пиріг з яловичиною, камберлендські сосиски, паштет із копченої форелі, хаггіс, бекон у чорносливі, жарке «стосвіс».
Цей чудовий віскі також складе вдалу пару шоколаду, кави та міцним сигарам.
Рекомендована температура подачі: 18-20 °C.
Історія:
Cragganmore має репутацію найнезвичайнішого скотчу регіону Спейсайд.
Його багатогранний ванільно-ірисовий букет з нотками «димка» формується у стінах старовинного винокурні, збудованого в околицях замку Балліндаллок.
Виробництво обмежене випуском невеликих партій оригінального солодового дистиляту.
Фірмовий асортимент включає всесвітньо відомі серії 12-ї, 17-ти, 21-го та 25-ти років витримки.
Краганмо- одна з небагатьох віскікурень «старого загартування».
Тут, як і раніше, діє традиційний метод сушіння солоду на торфі.
Брага ферментується в класичних дерев'яних ємностях із європейської модрини.
На солодових млинах використовується насичена мінералами вода гірської річки Крагган Берн.
Характерна присадка форма і коротка «шия» перегінних кубів Cragganmore покликані зберегти автентичне багатство ароматів майбутнього напою. Майстри купажу Cragganmore віддають перевагу барикам з-під американського бурбона, хересу або португальського кріпленого вина (портвейну).
Розлив у пляшки здійснюється безпосередньо на заводі в приморському місті Левен, в гирлі однойменної річки.ivet.
Його продукція відразу ж завоювала визнання покупців завдяки чудовій якості. Немаловажну роль відіграла і швидка система доставки залізницею, у той час, коли конкуренти використовували гужовий транспорт.
Будинок винокурні був побудований із зеленого граніту гори Craggan Mor («висока скеля» - гаельською), яка й дала компанії своє ім'я. літньому синові Гордону.
За фатальним збігом обставин, у 1912 році Сміт-молодший залишив світ у розквіті сил, а його вдова Мері Джейн стала третім президентом компанії Cragganmore.
Під її початком віскікурня процвітала протягом дванадцяти років, з невеликою перервою 1917-го року, пов'язаною з морською військовою блокадою з боку Німеччини.
У 1923 році жінка вигідно продала підприємство Пітеру Макку, власнику компанії Distillers Company Ltd.
Ненезважаючи на труднощі та обмеження, викликані світовою кризою 1928-го року та перебоями з поставками ячменю в роки Другої світової війни, компанія з честю витримала випробування і навіть подвоїла виробничі потужності до кінця 1950-х років.
У 1988 році бренд досяг всесвітнього визнання алкогольних критиків за визначні якості 12-річного вінтажу.
З тих пір Cragganmore 12 Year Old є флагманським віскі бренду. На сьогоднішній день віскі Cragganmore є безперечним авторитетом у своєму класі.
Майкл Джеймс Джексон, автор знаменитого «Путівника у світ солодових віскі», відзначав у 2008-му році:
«Cragganmore стоїть у низці найбільших віскі Спейсайда. Елегантний та строгий. Стриманий при першому знайомстві і, потім, несподівано яскравий».