Цікаві факти
Це сталося взимку на початку 2013 року, коли головний майстер - дистилер Jameson Midleton Distillery Brian Nation, зустрівся з одним із найкращих майстрів пивоваріння популярної компанії Cork's Franciscan Well Brewery, яка є фаворитом серед виробників добірного крафтового пива Ірландії.
Вони вирішили створити щось особливе, напій, який поєднував би в собі дух кращого віскі та кращого пива країни.
У результаті, наприкінці 2014 року з'явився зовсім новий оригінальний віскі Jameson Caskmates.
Для виробництва цього цікавого нового релізу майстри дистилерії Джемесон беруть найкращі обвуглені бочки з-під крафтового пива, в яких додатково витримують свій класичний Jameson Irish Whiskey.
Завдяки такій оригінальній довитримці реліз Каскмейтс набув нових дивовижних ноток, як в ароматі, так і в смаку.
Віскі має привабливий золотистий колір.
<Свіжий аромат напою наповнений запашними нотками зелених яблук, солодких груш, стиглого лайма, що доповнюються тонами ніжного молочного шоколаду, дуба, спецій та хмелю.
У відмінно збалансованому смаку переплітаються відтінки стиглих бобів какао, шоколаду, ніжного марципану, вершків, хмелю та обвугленої бочки.
У м'якій обробці виразно проявляється насолода солодкого молочного шоколаду. 1780 року засновує власну віскікурню, в якій обіймає і посаду майстра-дистилера.
Раніше Джон уже працював у цій галузі та до того ж підтримував дружні стосунки і з шотландським дистилером Хейгом.
Підприємство було розташоване у Дубліні, столиці Ірландії, тоді воно називалося Садр Огрі.
У 1975 року всі виробничі потужності були перевезені до міста Мідлтон, що у графстві Корк.
При цьому технологія та всі традиції виробництва були збережені.
Підприємство переходило у спадок від батька до сина, за весь час відбулося багато змін.
Компанія пережила кризу Першої та Другої світової війни, період «сухого закону» в США, на той час істотна частка ринку фактично зникла.
У наш час бренд Jameson є частиною французького холдингу Pernod Ricard.
Це найпопулярніший ірландський віскі.
Він входить до десятки найрейтинговіших напоїв у своїй категорії і до сотні найпродаваніших алкогольних напоїв у світі. розробив унікальну рецептуру, згідно з якою у певних пропорціях змішується зерно кукурудзи, ячменю та солоду.
Вона залишиласяь незмінною і донині.
Також він першим прийшов до ідеї потрійної перегонки спиртів, що зробило напій м'якшим і збалансованим.
Процес починається з перемелювання зернових складових у так звану «крупку», це сприяє кращій екстракції крохмалю із зерна, а солод у свою чергу віддає вільні цукри та ферменти для покращення бродіння.
Потім крупка заливається нагрітою до 63 градусів водою, при цьому відбувається заварювання сусла і формується затор (зерно, що набрало води), який перекачують у спеціальну ємність, заторний чан.
Там під дією ферментів відбувається розщеплення крохмалю на прості цукри. Після закінчення цього процесу витягають солодку воду в бродильні чани, використовуючи при цьому заторний фільтр.
Після додавання дріжджів у сусло починається процес бродіння, який триває 60 годин і брага міцністю 8 градусів вирушає на дистиляцію.
Під час перегонки брагу нагрівають до 80 C, таким чином пари спирту піднімаються вгору шиї перегінного куба, потрапляють у конденсатор і переходять назад у рідкий стан.
Цей процес повторюється ще двічі, поки міцність спирту не досягне 80-85 градусів.
Варто зазначити, що кукурудза ферментується окремо, з неї одержують брагу, що містить близько 15% спирту.
Потім вона проходить перегонку в колоні ректифікації три рази.
На виході отримують спирт 94.4% з приємним ароматом. Перед наповненням бочок майбутнім віскі проходить купажування різних спиртів, при цьому додають воду для зниження міцності до 60-70%.
Для витримки використовують бочки з-під хересу, портвейну, бурбону, пива або сильно обпалені бочки, в яких віскі дозріватиме мінімум 5 років.
Щорічно через пори бочок випаровується близько 2% напою, здавна цю чаУ власності віскікурні є бондарня, де майстри реставрують і готують бочки до нових наливів, а також цех для складання та сушіння ячменю - солодільня.
Таким чином забезпечується контроль якості на всіх етапах виробництва. >