Легендарний реліз одноїменної дистилерії з острова Айла.
Характер околиць і традиції виробництва віскі у цій місцевості найкраще вплинули на неї.
Вискі наділень насиченим ароматом димного торфу та йоду, але в ньому все ж таки простежуються і пом'якшувальні нотки солоду та сладких спецій.
У смаку відразу відчуваються торф'яно-йодисті нотки, що підкреслюються делікатними тонами дуба, хересу та фруктів.
Лагавулін 16 років має дуже тривале, ні з чим незрівнянне післясмак, у якому відчуваються нотки ванілі, інжиру та прянощів, підкреслені вираженою копченістю.
Історія:
- - Lagavulin – знаменита шотландська віскікурня з півдня острова Айла, що веде відлік початку виробництва віскі з 1816 року.
- - Назва дистилерії з гельської перекладається як "впадина біля млина".
- - Спочатку це були два підприємства, що знаходяться неподалік один від одного, власником одного був Джон Джонстон, а другого - Арчібальд Кембелл. - Але вже незабаром, у 1821 році, обидва заводи переходять до рук Джона Джонстнона.
- - У 1837 році дистилерія отримала нинішню назву - Lagavulin.
- - З середини ХІХ століття компанію успішно очолював Пітер Меккі, творець легендарного віскі White Horse. Після смерті Меккі компанія змінила свою назву на White Horse Distillers Ltd. Вода, найважливіший компонент для створення віскі, береться з двох найчистіших місцевих річок: Локен і Схолум.
Солод готують за старовинним та секретним рецептом на віскікурні Port Ellen Maltings.
На заводі знаходяться чотири перегінні куби: два для першої перегонки (Wash Still) і два для другої (Spirit Still), які переганяють понад два мільйони літрів спиртів на рік.
Перший етап витримки проходить у невеликих бочках з-під бурбона, хогсхедах, а потім витримується у бочках з-під хересу.
Більшість релізів випускаються із зазначенням терміну витримки спиртів і розливаються безпосередньо на віскікурні, для них характерні торф'яні, яскраво виражені димні та йодисті нотки.