Цікаві факти
Клімат Нової Зеландії переважно визначається близькістю Антарктиди і Тихого океану.
А континентальний клімат Південного острова, прохолодна погода та надлишок сонячних днів сприяє розквіту виноградарства.
Ось чому регіон Мальборо – привабливе місце для дозрівання технічного винограду Совіньйон Бланк.
Cloudy Bay Sauvignon Blanc – вино, заради якого і виник винний будинок Клауді Бей.
До речі, це улюблений сорт Кевіна Джадда, одного із засновників підприємства.
Совіньйон Блан визнаний найпопулярнішим у світі сортом білого вина та представив Нову Зеландію, як нового, успішного представника винної індустрії.
Пори року в цій країні помінялися місцями.
Тому в березні (початок новозеландської осені) настає сезон збирання врожаю.
Збирають виноград вручну на виноградниках, розташованих у селахРапаура (Rapaura), Файрхолл (Fairhall), Ренвік (Renwick).
Вільно дренуючий великопіщаний ґрунт виключно підходить для сорту Совіньйон.
Виноградників тут так багато, що їхні господарі не втрачають шансу організувати екскурсійні тури на велосипедах місцевими пам'ятками.
Все ж таки, тут вирощують вісімдесят відсотків новозеландського сорту Совіньйон Блан!
Після збирання врожаю грона винограду делікатно віджимають, охолоджують та залишають у спокої на 48-96 годин у великих сталевих чанах.
Як тільки гуща осідає на дно, починається процес ферментації з додаванням дріжджів.
Десять відсотків соку ферментується за високих температур у старих дубових ємностях: бочках і чанах.
Пізніше партії найвищої проби ретельно блендуються.
Потім витримуються в бочках з європейського дуба.то розкішне вино має прозорий, золотаво-солом'яний колір. Аромат відрізняється легким і свіжим стилем, як солоний морський бриз.
Добре помітні цитрусові (грейпфрут, лайм, лимонна цедра) та тропічні фруктові ноти. Смак злегка кисло-солодкий, але при цьому аристократичний.
Витримка в дубових бочках надає вину деревної сухості.
Помітні нотки стиглих цитрусових, кісточкових фруктів (білий персик, маракуйя, нектарин), ківі, аґрусу та смородини. Післясмак легкий, терпкий
У вина Клауді Бей Совіньйон Бланк широкий спектр.
Підходить до морепродуктів, білого м'яса, до твердих сирів з інтенсивним ароматом, а також до вегетаріанських страв.
До столу подається помірно охолодженим.Зеландія – тихоокеанська острівна держава.
Автентична природа захоплює та заворожує.
Тут все незвичайно.
Наприклад, літо триває з грудня до лютого, а зима – з червня по серпень.
А скелястий пагорб, розташований на Північному острові країни носить найдовшу назву у світі - Au¬ma¬ta¬wha¬ka-tan¬gi¬han¬ga¬ko¬au¬au¬ota¬ma¬ tea¬tu¬ri¬pu¬ka¬ka¬pi¬ki¬ma¬un¬ga¬ho¬ro¬nu¬ku¬po¬ka¬iwhe¬nu¬aki¬ta¬na¬ta¬hu.
Або спрощено – Таумата.
Третина країни займають Національні парки з мальовничими пляжами та млинцями. В одному з таких парків розташоване Блакитне озеро з найчистішою водою у світі, в іншому – ставок, названий Шампанським.
Ці місця описував Жюль Верн у романі Діти Капітана Гранта.
Колоритні пейзажі Нової Зеландії послужили натуральними декораціями для фільмів-трилогій Володар Перстнів та Хобіт.
Популярність цих місць настільки зросла, що уряду країни довелося спеціально заснувати посаду Міністра у справах Володаря Кільця та Середзем'я.
Потік туристів збільшився удесятеро.
Але не лише еко-туризмом та морським відпочинком приваблює Нова Зеландія.
М'який морський клімат: теплий субтропічний на півночі та помірний на півдні, віддаленість від розкішних пляжів всього сто двадцять вісім кілометрів, чисті джерела та відкрите сонце сприятливо впливають на розвиток винної індустрії. країни, неподалік протоки Кука, у регіоні Мальборо (англ. Marlborough) один неймовірно впертий австралійський фермер Девід Хонен (David Hohnen) заснував винний завод.
Тоді, далекого 1985 року місцевість виглядала непривабливо для виноробного господарства.
Висота регіону над рівнем моря від двохсот метрів до вищей гірської точки 3 754 м. А досвідчений виноградар знає, що чим вища місцевість, тим нижча температура повітря і виноград не дасть очікуваної насолоди.
Однак регіон Мальборо виграє кількістю сонячних днів на рік.
З заходу надійний захист із гірської гряди Південних Альп, тому грози тут рідкісне явище.
Впевненість містера Хонена у правильному виборі місця зміцнилася, коли на початку вісімдесятих років минулого століття він побував на конференції виноробів в Австралії, де проводилася і дегустація вин. захоплення від надзвичайно підбадьорливого кисло-солодкого смаку.
Рішуче налаштований відкрити власне виноробне підприємство, містер Хонен відвідує виставку винної продукції в Окленді, де знайомиться з майбутнім партнером Кевіном Джаддом.ін мільйон австралійських доларів під шалену ставку 23% річних, компаньйони включилися в роботу над проектом.
Протягом року банк, який видав кредит, збанкрутував та був рефінансований.
Виноробня Cloudy Bay стала піонером у регіоні Мальборо.
Діловитість та послідовність її засновників дозволили світові дізнатися про новозеландське вино.
Назва Cloudy Bay (Хмарна затока) виноробня отримала від місцевості, яку в 1770 році вперше відвідав європеєць - мореплавець капітан Джеймс Кук.
Перші врожаї винограду доводилося купувати в інших фермерів, але тільки доти, доки не підросли власні виноградники.
Популярними сортами терруару прийнято вважати Chardonnay (Шардоне), Sauvignon Blanc (Совіньйон Бланк), Te Koko (Ті Коко).
Спочатку було придбано сорок тонн винограду та вино випускалося у м. Гісборні.
У 1986 року компаньйони Хонен та Джадд побудували виноробню у затоці Cloudy Bay і, закупивши сто двадцять тонн винограду у фермерів Корбанів, розпочали власне виробництво вина.
Наступні тридцять років популярність продукції винного будинку Клауді Бей лише зростала.
Природні умови Нової Зеландії сформували індивідуальний смак винограду.
Контраст між спекотними днями та прохолодними ночами збільшив період дозрівання, а близьке розташування до океанських вод надають виноградним лозам димний, частково гострий ароматний букет.
Однак у 2003 році, незважаючи на очевидний успіх, містер Хонен покинув компанію.
Роль генерального директора він вважав надто напруженою.
У тому ж році підприємство Cloudy Bay було викуплено міжнародним магнатом LVMH Louis Vuitton—Moët Hennessy.Shack (англ. Лачуга) з розкішним видом на гори та виноградники терруару.
Сьогодні компанію очолює Ян Шен.
За його словами Cloudy Bay суворо дотримується екологічних стандартів на всіх стадіях: від вирощування винограду до створення неповторного вина.