Цікаві факти
Один із провідних виробників вина в Молдові – прославлений маєток Vinaria Purcari.
До виготовлення вина технологи-винороби Вінарія Пуркар прикладають максимум знань, досвіду та творчих зусиль.
Тому молдавські вина визнані як експертами, так і середньостатистичними покупцями.
Екскурсії, організовані на території маєтку Vinaria Purcari включають не лише дегустацію вин зі старовинних льохів, а й участь у збиранні винограду.
Як тільки грона набувають необхідної цукристості та кислотності, а погодні умови сприятливі, починається збір урожаю.
Збирають виноград вручну. Починають з білих сортів, закінчують червоними пізньозрілими.
Винному дому Вінарію Пуркар належать виноградники загальною площею 200 га, на яких культивують такі сорти технічного виногорожа: Совіньйон Блан, Шардоне, Мерло, Мальбек, Каберне Совіньон, Рара Нягрэ та інші. Для виготовлення червоного сухого вина Rosu de Purcari застосовують сорти винограду середньої та пізньої зрілості.
Мерло (Merlot), виноград високої врожайності, досягає зрілості до вересня – початку жовтня.
Його соковиті ягоди з м'яким смаком містять менше танінів.
Каберне Совіньйон (Cabernet Sauvignon) у прохолодні роки визріває гірше Мерло, життєстійкий та високоврожайний у теплому кліматі.
Виноград з пасльоновим присмаком.
Вино з нього набуває смородинового аромату з насиченим вмістом танінів.
Мальбек (Malbec) - французький сорт винограду з Бордо, середньої зрілості, до заморозків не стійкий.
Використовується в купажуванні вин.
Зібраний та відсортований виноград акуратно дроблять, відокремлюючи гребені від ягід.
Ця процодура допомагає провину придбати насичено-червоний колір і зменшує його терпкість.
Потім слідує процес мацерації, тобто. бродіння сусла з використанням високих температур.
У цьому випадку температуру доводять до тридцяти градусів.
Природне бродіння з додаванням дріжджів, ферментація, ретельний віджимання – необхідні складні дії для отримання сухого червоного Rosu de Purcari.
Як вказує виробник, купажують вино в пропорціях: Каберне Совіньйон-Мерло-Мальбек – 50-40-10 або 50-35-15. Рошу де Пуркар відноситься до складних вин, тому традиційно витримується в дубових бочках протягом трьох років.
Вино кольору бургунді, з відтінком стиглих гранатових ягід.
В ароматі зібрано асорті з чорної смородини, солодкої вишні та ожини.
Нагадує домашній пиріг, присипаний ваніллю. Смак насичений, багатогранний ібархатистий, не дивлячись на таніни та терпкість.
Післясмак благородний, тривалий, з наявністю фруктових нот. Прекрасний додаток до смаженого стейку, шашликів, овочів на грилі. Безсарабія, з її безкрайніми степами, пшеничними полями та смарагдовими виноградниками, - справжній оазис для туристів.
Тут приємно усамітнитися, не згадуючи про метушні і курних вулиць галасливого міста.
Особливою визначною пам'яткою є молдавські виноградники.
У селі Пуркар, регіону Штефан-Воде, розташувалися пишні виноградні сади, що прославили Молдову, як виноробну країну.
На цій території виноградарство зародилося у феодальному Середньовіччі. Спочатку цим ремеслом промишляли ченці, обробляючи виноградники на монастирських землях для отримання церковного вина. &Пізніше це заняття перейняли селяни.
Молдавське виноробство зазнавало зльотів і падінь через зміну історичних епох і сфер впливу.
У період панування імперії Османа заняття виноградарством заборонялося законом.
Після закінчення російсько-турецької війни 1812 року винна індустрія набирала нових обертів розвитку. Вироблялися рідні сорти винограду: Фетаска Альба (Fetească Alba), Батута Негра (Batuta Neagra), Фетаска Негра (Fetească Neagră) та інші.
Наприкінці XIX століття ретельно культивуються сорти, завезені з Франції: Каберне Совіньйон (Cabernet Sauvignon), Піно Нуар (Pinot Noir), Мускат Білий (Muscat Blanc), Аліготе (Aligote).
Головним чином Молдавію, тоді ще у складі Російської імперії, прославило Пуркарське вино. У 1847 році на Бессарабській аграрній виставці золоту медаль отримало вино з села Пуркар.
А на Паризькій виставці 1878 року сухе кросновне пуркарське вино потрясло іменитих дегустаторів світу, які відзначили його поруч із бургундським. Період безглуздої безалкогольної кампанії радянської епохи знищив найкращі молдавські виноградники, а ті, що залишилися, привів у запустіння.
Наступний бурхливий розквіт виноробства розпочався вже у незалежній Молдові.
Зберігаючи стародавні традиції виноградарства, та благополучно користуючись новими знаннями, Молдова впевнено входить до десятки лідерів виноробних країн за обсягом продукції, що експортується.
На південному сході країни, де клімат помірно-континентальний, а погода сонячна без утомливої спеки, розташувався уславлений винний будинок Вінарія Пуркар.
Винятковість терруару (мікрозони) опосередкована затоками Дністра, що впадає у Чорне море, та Карпатськими горами, що захищають із півночі.
Висота над рівнем моря сто три метри, ідеальна для визрівання виноградників.
На початку нульових прприйнято рішення відродити класичне пуркарське виноробство, на основі місцевих купажованих вин Рошу де Пуркар та Негру де Пуркар (Rosu de Purcari та Negru de Purcari).
У 2003 році зареєстровано компанію Вінарія Пуркар (Vinăria Purcari).
На її території виникли вінтажний музей-садиба, дегустаційні зали, оновлені винні льохи, доглянуті виноградники, налагоджені сучасні виробничі потужності.
Вже за три роки грамотне управління привело компанію Vinăria Purcari до нагород на міжнародних спеціалізованих виставках та конкурсах.
А жвавий інтерес туристів до винного будинку Вінарія Пуркар переконало його засновників організувати винні тури у маєтку.