Солодовий – складається із чистого ячмінного зерна, інші злакові культури до рецептури не входять. Цей віскі визнаний найякіснішим, що відбивається на його вартості. Класичні солодові сорти не прийнято розбавляти при вживанні. У чистому напої гурманам вдасться вловити гіркі морські та торф'яні відтінки.
Зерновий - включає кукурудзу чи нескладений ячмінь, метод виробництва передбачає лише одну дистиляцію. Як правило, чисті зернові сорти віскі не реалізуються через нижчу якість і слабку виразність смакоароматичних якостей. Найчастіше зернової віскі є складовою змішаних видів напою. Він має впізнаваний ароматом і терпким післясмаком, які не зникають у коктейльних міксах. Особливості напою чути, навіть якщо додати у склянку колотий лід у великих кількостях.
Купажований (змішаний) - створений із застосуванням зернових та солодових різновидів. Найбільш поширена на світовому ринку категорія напоїв (близько 90% від усього обсягу продукції, що продається). Скроні виділяється м'яким, збалансованим смаком, унікальними ароматичними нюансами. "Ніс" напою представлений мигдальними, фруктовими, медовими інтонаціями. Також чути акценти на деревину, акацію, спеції. У найкращих зразках домінуючим інгредієнтів є солодовий сорт. Такі склади відзначені маркуванням "Deluxe" на етикетці.
Бурбон - віскі, що виробляється лише на американському континенті в штаті Кентуккі на основі кукурудзяної сировини. Витримується в барилах з обпаленого дуба. Одна з найвідоміших марок бурбона – «Jim Beam».
Види віскі представлені ще в одній класифікації:
Single cask - витримується в одній бочці, вважається найчистішим продуктом. Органолептичні властивості віскі цієї категорії визнані найвиразнішими.
Single malt – приготовлений шляхом з'єднання спиртів з однієї віскікурні.
Vatted malt – змішування спиртів, створених різними купажистами.
Cask strength - нерозбавлений віскі, бочкова фортеця якого зберігається (55-65%). Дорогий продукт для щирих шанувальників міцного алкоголю. Випускається обмеженим тиражем.
Класифікація віскі за місцем виробництва - одна з найпоширеніших. Пропонуємо познайомитися з найпопулярнішими його видами:
Шотландська (скотч) - виготовляється тільки на території Шотландії. Його обов'язково витримують у дубових бочках не менше 3 років. При цьому спирти витримують виключно в країні-виробнику. Скотч – напій високого класу, він не терпить застосування барвників, ароматизаторів. Мінімальна фортеця – 40%.
Ірландська – створюється шляхом триразової дистиляції сусла. На відміну від шотландців, ірландці дуже рідко практикують обкурювання солоду торфом. Одним з найцікавіших винятків є Connemara Peated Single Malt.
Канадський – характеризується делікатним, м'яким смаком. Як правило, віскі виготовляється з ячмінних, кукурудзяних, пшеничних зерен. Іноді до складу може входити жито. Продукт перейняв принципи виробництва шотландців: його теж піддають трирічній витримці.
Бурбон – найвідоміша категорія американського віскі. Рецептура віскі неодноразово зазнавала змін бзавдяки масовим міграціям європейців до Америки. Але його головним компонентом і до цього дня є кукурудза, яка і надає характерної насолоди смаку та аромату бурбону. Одним із еталонних зразків по праву вважається Maker's Mark.
Уельський – аналог шотландського віскі. Напій нещодавно став популярним. Для визнання знадобилося модернізувати виробництво та створити кілька торгових марок.
Японська - віскі, знайома переважно для справжніх шанувальників алкогольної культури. У 19-20 століттях міцний алкоголь практично не потрапляв до країни через високі податки, встановлені урядом. Місцеві виробники почали виготовляти свій віскі, орієнтуючись на стандарти брендів Шотландії. Купажовані та односолодові сорти відрізняються сильним та глибоким смаком, хоча купити його за межами Японії досить важко. Адже основний обсяг продукції реалізується на ринку.
Індійський – для виробництва використовують метод дистиляції патоки, через що готовий склад нагадує ром. Якийсь час тому технологічні процеси зазнали змін: тепер віскі готують на основі звичного солоду та зернових культур.
Європейський рецепт і спосіб приготування запозичені у шотландських аналогів, проте європейські бренди їм помітно поступаються.
Купити найкращий віскі від світових виробників ви можете у нашому інтернет-магазині Win&Food. Ми пропонуємо широкий асортимент алкогольної продукції, у тому числі солодовий, зерновий, купажований віскі. Ви можете вибрати будь-який зручний для вас спосіб оплати - готівкою, післяплатою або шляхом переказу через банківську картку. Win&Food гарантує своєчасну доставку товару до всіх міст України. Ми раді допомогти кожному клієнту у виборібажаного продукту. З нетерпінням чекаємо на ваші замовлення!