UA / RU
 
Графік роботи
пн-чт: 10.00-21.00
пт-сб: 10.00-22.00
нд: 10.00-21.00
О пиве: разнообразие сортов бельгийского

Приєднуйтесь до нас у соцмережах :)
Цікаво знати     29072013

Про пиво: різноманітність сортів бельгійського

Бельгія – маленька та дуже затишна країна у Західній Європі, яка славиться своїм шоколадом та пивом. Концентрація пивоварень у Бельгії – найвища у світі, всього їх приблизно 178, тобто одна пивоварня на 171 км². А, наприклад, у Німеччині, в якій знаходиться найбільша кількість виробників пива – 1200, одна пивоварня припадає на майже 300 км². Загалом у Бельгії виробляється близько 800 марок пива, історія деяких із них налічує понад 400 років. Пиво цієї країни неодноразово було визнано найкращим у світі. Традиційно, бельгійське пиво досить щільне та міцне – 6-12% алкоголю. Але славиться воно не лише своєю фортецею, а й різноманітністю стилів. Тож чим відрізняється lambic від kriek, а saison від faro? Trappist beer – пиво, виготовлене на території монастиря Траппістського ордену, таких лише вісім: шість у Бельгії, один в Австрії та один у Нідерландах. Amber ale – ембер ель – бурштиновий ель, на смак нагадує англійський світлий ель (pale ale), але з набагато менш інтенсивною гіркотою. Його різновидами є blonde та amber ale. Найбільш яскравими представниками цієї категорії бельгійського пива є бренди De Konick та Palm. Brown ale – традиційне темне бельгійське пиво, воно має більш темний колір ніж amber ale, меншу міцність ніж dubbel і кислотність нижче, ніж у flemish red. Champagne beer – пиво, яке виробляється за методом шампанізації, тобто повторно ферментується у пляшці та витримується на осаді. В результаті - бульбашки вуглекислого газу дрібніші, м'якші і делікатніші, а смак і аромат глибші і складніші. Dubbel або double – пиво темного, шоколадного кольору, один з різновидів категорії Trappist/Abbey. Традиційно, це витримане, насичене темне пиво, міцністю 6-8%, з фруктовими, солодовими та шоколадними тонами у смаку та ароматі. До цієї категорії належать, наприклад, Maredsous 8. Flemish red – фламандське червоне, порівняно молодий вид пива, він з'явився близько 100 років тому. Цепиво виготовляється із спеціально обсмаженого солоду, а також витримується у дубових бочках. Інтенсивного мідного кольору, воно має насичений смак, але при цьому досить питуще, з приємною кислотністю та фруктово-ягідними нотками у смаку та ароматі. Lambic – ламбік, світло пшеничне пиво, виробляється методом мимовільного бродіння, витримується від 3 до 6 місяців – для категорії «молодий» та від 2 до 3 років для категорії «витриманий». Внаслідок, виходить пиво з дуже складним ароматом і смаком, у найкращих зразках ламбіка виявляються сидрові та навіть винні тони. Ламбіки, у свою чергу, бувають трьох видів: Gueuze, Kriek, and Faro. Gueuze – бочкове пиво, купаж молодого та витриманого ламбіка, плятується виключно рідко, тому крім самої Бельгії практично ніде більше не зустрічається. Kriek – фруктовий ламбік, найчастіше вишневий. Faro - ламбік, в який для ініціації бродіння додається цукор або карамель. Має насичений, густий смак і багатий ароматом. Oud bruin/Flemish sour brown ale – темне пиво, родич фламандського червоного, витримується у дубових бочках. Це пиво у смаку середньотіле, дуже м'яке, з приємною насолодою, тонами родзинок, карамелі та фруктів. Відмінні зразки – Liefmans та Petrus. Saison – легке, світле, свіже пиво з порівняно низьким вмістом алкоголю – 3-4%. Це сезонне (звідси і назва), літнє пиво, яке виготовлялося для вгамування спраги в спеку. Tripel – міцне світле пиво, йому характерний багатий аромат із тонами солоду, карамелі, солодких фруктів та м'який, насичений, трохи в'язкий смак із приємною насолодою. White/wheat/witbier - делікатне світле пиво, виготовляється із суміші ячменю та пшениці. Його міцність коливається в межах 5-6%, у смаку та ароматі присутні квіткові тони, відтінки хмелю, солоду, свіжих фруктів. До речі, бельгійське пиво відмінно поєднується з їжею. Наприклад, пшеничне пиво рекомендують подавати до риби і морепродуктів, але і його різновиди.– до білого м'яса, зокрема до курки, темні види пива – до червоного м'яса, а фруктові ламби – до фруктів та десертів.

Оберіть мову сайту!