UA / RU
 
Графік роботи
пн-чт: 10.00-21.00
пт-сб: 10.00-22.00
нд: 10.00-21.00
Откупорить или открутить?

Приєднуйтесь до нас у соцмережах :)
Цікаво знати     01062013

Відкоркувати чи відкрутити?

Всі ми звикли до того, що вино закривається корковою пробкою, і, думаючи про гарне вино, часто уявляємо собі пляшку бордоської форми (найзвичніша для нас форма, плечі пляшки злегка ширші за її основу), з чомусь червоним французьким вином, закупорену природно корковою. пробкою. А бачачи на полиці пляшку з гвинтовою кришкою, часто відсмикуємо руку, хибно вважаючи, що якість і престиж цього вина нижче ніж нам того хотілося б, за винятком тих випадків, коли ми шукаємо вино для пікніка, і практичність і зручність є головними критеріями відбору.

Заради справедливості, варто сказати, що коркова пробка - це, в першу чергу, данина традиції, гарному ритуалу відкорковування пляшки штопором. А гвинтова кришка – сучасне рішення, і виходячи з наукових досліджень та здорового глузду – альтернатива, що має незаперечні переваги, аж ніяк не впливає на престиж того чи іншого вина. По-перше, кірківий дуб, з якого виробляють пробки - ресурс природний, відповідно вичерпний. Для виготовлення пробки підходять дерева у віці не менше 15 років, та й те, сировина таке дерево дає не найкращу якість. Наступний зріз, який робиться через 10-12 років після першого, підходить для виробництва якісних пробок. З такими ж 10-12-річними інтервалами кора зрізається протягом 200 років з одного дуба. Після зрізу кора півроку сушиться на свіжому повітрі, потім ще стільки ж витримується на заводі. Перед виготовленням пробок сировина тестується та класифікується залежно від якості. Отже, виготовлені пробки за якістю також відрізняються. Таким чином, виготовлення пробок – процес трудомісткий та дорогий, і ця вартість закладається у кожну пляшку вина. По-друге, кірка - матеріал живий, він дихає, і легко вбирає в себе, а потім передає провину всілякі сторонні запахи. Крізь гвинтову пробку, ці запахи не проникнуть. Провину потрібнопро дихати, щоб розвиватися - скажете Ви і будете абсолютно праві. Але того повітря, що є в пляшці вистачить на тривалий період, а кірка з часом може висохнути і її доведеться міняти. Адже вино турбувати небажано. З гвинтовою кришкою пляшку вина Ви можете зберігати навіть у вертикальному положенні, що дуже зручно. Тим більше, що більшість вин із закрутками на полицях наших магазинів – це молоді білі вина, які рекомендується випити у перші 1-3 роки їхнього життя. По-третє, а - кіркова хвороба, з якою Ви, на жаль, хоча б один раз стикалися. Нищівний удар вона завдає делікатним білим винам (вино від неї не стає небезпечним для здоров'я, але задоволення Ви отримаєте набагато менше, ніж Вам належить). А немає кірки – немає хвороби.

І, погодьтеся, куди зручніше не допивши за вечерею пляшку вина, закрутити її кришечкою і поставити в холодильник, а не із зусиллям заштовхувати до неї традиційну пробку (якщо у Вас, звичайно, немає зспеціальних кришечок). Отже, побачивши гвинтову пробку, не відмовляйте собі в насолоді насолодитися дивовижним Совіньйоном з Нової Зеландії або розкішним австралійським Ширазом. Бо, все-таки, вина з країн нового Світла частіше, ніж європейські, закриваються гвинтовими пробками. Але це не робить ні одні, ні інші вина краще чи гірше.

Оберіть мову сайту!