Цікаві факти
Високоякісне ігристе вино, створене за творчого сприяння знаменитого французького енолога Жерома Баре.
«З бурхливих пристрастей народжуються найвитонченіші вчинки», - каже він.
Лімітована преміум-партія всього з тридцяти тисяч пляшок випущена на честь 190-річчя винного дому Пуркар. у сталевому чані та тривалого дозрівання у скляних пляшках.
Відрізняється ніжним світло-жовтим кольором із перлинними відблисками.
Об'ємна довгограюча піна.
Рівень алкоголю сягає 12,5%.
Має виразний букет експресивних цитрусових нот.
У смаку переважають збалансовані фруктові акценти: грейпфрут, персик, біла черешня, жовта малина та свіжа випічка. Витонченість та витонченістьність є ключем до підбору страв, що доповнюють біле ігристе вино. Воно ідеально в ролі аперитиву.
Чудово поєднується з молюсками, омарами, устрицями чи білою рибою.
Також підкреслить смак бринзи, сиру середньої жирності та фруктових десертів. Рекомендується вживати при температурі 5-7 °C. >
Історична область Бессарабія, з її безмежними степами, пшеничними полями та смарагдовими виноградниками, - справжній оазис для туристів.
Тут приємно усамітнитися, не згадуючи про метушні і курних вулиць галасливого міста.
Особливою визначною пам'яткою є молдавські виноградники.
У селі Пуркар, регіону Штефан-Воде, розташувалися пишні виноградні сади, що прославили Молдову, як виноробну країну.
На цій території виноградарство зародилося уфеодальному Середньовіччі. Спочатку цим ремеслом промишляли ченці, обробляючи виноградники на монастирських землях для отримання церковного вина.
Пізніше це заняття перейняли селяни.
Молдавське виноробство зазнавало зльотів і падінь через зміну історичних епох і сфер впливу.
У період панування імперії Османа заняття виноградарством заборонялося законом.
Після закінчення російсько-турецької війни 1812 року винна індустрія набирала нових обертів розвитку. Вироблялися рідні сорти винограду: Фетаска Альба (Fetească Alba), Батута Негра (Batuta Neagra), Фетаска Негра (Fetească Neagră) та інші.
Наприкінці XIX століття ретельно культивуються сорти, завезені з Франції: Каберне Совіньйон (Cabernet Sauvignon), Піно Нуар (Pinot Noir), Мускат Білий (Muscat Blanc), Аліготе (Aligote).
Здебільшого Молдавію, тоді ще у складі Російської імперії, прославило Пуркарське вино. У 1847 році на Бессарабській аграрній виставці золоту медаль отримало вино з села Пуркар.
А на Паризькій виставці 1878 року сухе червоне пуркарське вино потрясло іменитих дегустаторів світу, які відзначили його поряд з бургундським.
Наступний бурхливий розквіт виноробства розпочався вже у незалежній Молдові.
Зберігаючи стародавні традиції виноградарства, та благополучно користуючись новими знаннями, Молдова впевнено входить до десятки лідерів виноробних країн за обсягом продукції, що експортується.
На південному сході країни, де клімат помірно-континентальний, а погода сонячна без утомливої спеки, розташувався уславлений винний будинок Вінарія Пуркар.
Винятковість терруару (мікрозони) опосередкована затоками Дністра, впадаюного в Чорне море, і Карпатськими горами, що захищають з півночі.
Висота над рівнем моря сто три метри, ідеальна для визрівання виноградників.
На початку нульових прийнято рішення відродити класичне пуркарське виноробство, на основі місцевих купажованих вин Рошу де Пуркар та Негру де Пуркар (Rosu de Purcari та Negru de Purcari).
У 2003 році зареєстровано компанію Вінарія Пуркар (Vinăria Purcari).
На її території виникли вінтажний музей-садиба, дегустаційні зали, оновлені винні льохи, доглянуті виноградники, налагоджені сучасні виробничі потужності.
Вже за три роки грамотне управління привело компанію Vinăria Purcari до нагород на міжнародних спеціалізованих виставках та конкурсах.
А жвавий інтерес туристів до винного будинку Вінарія Пуркар переконало його засновників організувати винні тури у маєтку.