Цікаві факти
Класичний односолодовий віскі темно-бурштинового кольору.
Ароматичний букет розкривається потужними імпульсами апельсинової цедри, карамелі, сухофруктів та чорного шоколаду. Цей віскі відрізняє вишуканий солодкувато-вершковий смак, характерний для скотчів шотландської долини Спейсайд.
Теплий післясмак розливається нотками ванілі, меду, волоського горіха з натяками на торф'яний димок. Технологія виробництва багато в чому спирається на досвід, закладений засновниками наприкінці XVIII століття. Перегонка проводиться за допомогою класичних мідних кубів. Розкішна масляниста фактура виникає багато в чому завдяки незвичайно загнутим, подібно лебединим шиям, рукавам заводських аламбиків.
Дистилят дозріває у бочках з-під іспанського кріпленого вина.
У 2015-му році Стратайла 12-річної витримки отримав срібну медаль від експертів Міжнародного конкурсу спиртнихнапоїв IWSC Awards. Даний напій послужить ідеальним аперитивом перед вживанням жирних страв з морської риби: форель у мигдальному соусі, копчене філе сьомги, тунець в лимонному соусі.
Оптимальна температура подачі при сервіруванні столу - 16-18 °C.
«Королева-мати британських винокурень» - кажуть про нього експерти. Вона розташована неподалік від містечка Кіт, біля річки Айла.
У XIII столітті на цьому місці варили пиво ченці-домініканці.
А 1786-го року комерсанти Джордж Тейлор та Олександр Мілн заснували невелику перегінну мануфактуру.
Партнери розраховували поправити фінанси після підприємства, що розорило їх з торгівлі тканинами - і не помилилися.
Чарівний ансамбль кам'яних будівель, увінчаних гострими наметами, витончено вписався у мальовничий скелястий ланд.шафт.
До цього дня винокурня «Стратайла» вважається найяскравішою архітектурною перлиною Спейсайду. Дистилірія багато разів змінювала власників.
1949-го власники оголосили віскікурню банкрутом через проблеми з оплатою боргів.
Старовинне підприємство врятували акціонери великої компанії Chivas Bros, викупивши комплекс гуральні за 14 000 фунтів стерлінгів (450 000 за сучасним курсом).
Вони не лише реабілітували Стратайлу, а й значно розширили підприємство.
До 1961-го року новоприбулі менеджери домоглися збільшення обсягів випуску віскі більш ніж удвічі. Дивно, але два століття бурхливої історії не похитнули початковий задум засновників «Стратайли».
Потрапляючи всередину заводу, відвідувач почувається наче в машині часу. Приміщення, як і у вісімнадцятому столітті, обігріваються за допомогою чотирьох парових камінів.
Вода, необхіднана всіх стадіях виробництва, надходить із мінерального джерела Фонс Буллієнс.
Особливо вражає дерев'яний комплекс солодового млина, збудований у «пряничному» стилі.
Чарівна чарівність історичної гуральні Strathisla надовго залишається в пам'яті гостей.
Майстри та сомельє заводу користуються незмінною повагою серед королівської родини.
На складах Стратайли дбайливо зберігаються кілька особистих барил принца Чарльза, заповнених колекційним 20-річним скотчем.
Ніс майстра-блендера Коліна Скотта, який створив «королівський» купаж, застрахований на один мільйон фунтів!
У 2018-му материнська компанія Chivas Regal залучила оскароносного актора Хав'єра Бардема як офіційного посла бренду.
Раніше, восени 2017-го, він здійснив візит на винокурню, де з величезним інтересом ознайомився з тонкощами виробництва односолодових сортів віскі.
За ітогам візиту, він залишив короткий запис у журналі відвідувачів: "Strathisla - дійсно цікавий і якісний продукт, здатний надихнути нове покоління на успіх".