UA / RU
 
Графік роботи
пн-чт: 10.00-21.00
пт-сб: 10.00-22.00
нд: 10.00-21.00
История коньяка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах :)
Цікаво знати     08102015

Історія коньяку

Історія коньяку

Історію коньяку не можна назвати простою. Щоб отримати світове визнання, напій змушений був пройти низку метаморфоз та випробувань.

Там, де зараз розташувалося місто Коньяк, і трудяться досвідчені французькі винороби, багато століть тому жили галли. У третьому столітті римський імператор Марк Аврелій Проб великодушно дозволив їм утримувати власні виноградники. Саме римляни завезли в ці землі виноград і взялися за вирощування виноградників. Місцевий клімат та природні умови зробили свою справу – виноград чудово зростав і давав рясні врожаї; незабаром долина, що розкинулася вздовж річки Рон, була повита виноградними лозами. Ця ж доля спіткала майже всю Францію.

Уже в п'ятому столітті французькі виноградники вважалися одними з найбагатших у світі. Виноградники в Пуату з'явилися у 12 столітті з легкої руки герцог Аквітані та Гасконі Гійома X. Так був підготовлений ґрунтдля появи сучасного коньяку

Хоч як дивно, але успіх французьким винам забезпечила тутешня сіль – саме за нею прибували численні голландські судна. Щойно заповзятливі торговці з Голландії, встигли спробувати цього дивного вина, як тут же з'явилася “традиція” брати його на борт. Згодом голландці настільки "увійшли до смаку", що коли вони навідувалися до берегів Франції, сіль їх цікавила значно меншою мірою, ніж вино.

Вирішення проблем французького вина

Успіх французького вина був великий, але у 16-му столітті у зв'язку із зростанням виноградників виникла проблема надвиробництва. Це негативно позначилося якості продукції, а вміст алкоголю у вина помітно знизилося – у процесі транспортування вино починало швидко псуватися. Крім того, чекати на кораблів, які прибували за вином, доводилося дуже довго. Коли ж довгоочікуване судно прибувало, потрібно було почекати, поки його розвантажать, зновуавантажать вином, і тільки після цього судно прямувало у зворотний шлях.

Вино не могло чекати і голландці першими знаходять рішення. Вони дистилюють вино на території Франції та безбоязно перевозять його до себе на батьківщину. Щоб відновити провину його смакові якості, його розводять водою. Так народжується зовсім новий продукт - винний дистилят, який обіцяє очевидні вигоди для бізнесу – він більш насичений, має чудовий аромат, і витрати на перевезення значно зменшуються.

Завдяки французам було вдосконалено дистиляційне обладнання, а подвійна перегонка якнайкраще позначилася на якості продукту. Не останню роль тут відіграли і дубові бочки, після яких можна було пити напій нерозбавленим.

Потім бочки змінилися на скляні пляшки, закупорені пробкою з кори коркового дерева.

Ще одне випробування чекало на коньяк у 70-х роках 19 століття, коли коренева попелиця та небезпечний грибок, завезені до Франції з Північної Америкиз місцевим виноградом знищили майже всі виноградники. Було прийнято рішення схрестити французькі сорти з американськими, які мали імунітет стосовно цих шкідників. На те, щоб повернути виноградникам минулу велич пішло не одне десятиліття.

Французькі сорти винограду поступилися місцем більш стійким під назвою уні блан, і в 1936 за коньяком був закріплений його унікальний статус.

Важко уявити, яким був би зараз коньяк, якби початкові виноградники не були знищені шкідниками. Не виключено, що це був би зовсім інший коньяк, і тоді на Вас чекала б зовсім інша історія…

Оберіть мову сайту!